Kínai gázlopás

Új módszert eszeltek ki a fűtőgáz beszerzésére és tárolására egyes kínai falvakban: egyszerűen beleengedik egy nagy ballonba és onnan adagolják. Mondani sem kell, hogy mind a gázt, mind a ballont lopják.

gazlopas-2

Leleményes kínaiak a helyi földgáz termelő üzemből 1 méter átmérőjű, 6 méter hosszú műanyag zsákokban viszik haza a gázt.

Otthon szelepet szerelnek a zsákra és az udvarról egy csövön vezetik be a kályhába a fűtőanyagot…

Egészen extrém fűtési módszert találtak fel Kínában: az olaj-és földgázmezők munkásai a környékbeliekkel együtt saját otthonaikat is a frissen kitermelt gázzal fűtik. A gázt pedig – valószínűleg teljesen illegálisan- hatalmas, 6-7 méter széles nejlonzsákokban szállítják, kézben vagy kerékpáron, és rutinos mozdulatokkal, pár perc alatt feltöltik a gázkutaknál

A bánya üzemeltetői azzal védekeznek, hogy ők többször is jelezték már a munkásoknak, hogy milyen veszéllyel jár az illegális gázcsapolás, de egyelőre képtelenek megállítani a folyamatot. Az illegális felhasználók ugyanakkor azt állítják, szerintük nagyon kényelmes és biztonságos ez a megoldás: egy zsáknyi gáz 5-6 napig is kitart. Egyelőre ugyanakkor nem érkezett hír arról, hogy felrobbant volna egy ilyen zsák.

A Kína keleti részén fekvő Santung tartományban élő és dolgozó munkások a hatalmas nejlonzacskók szállításával természetesen az életüket kockáztatják: gyakorlatilag egy komoly robbanóerejű bombát szállítanak, amelyet akár egy szikra is könnyen felrobbanthat.

A földgáz rendkívül könnyen begyullad, robbanást okozhat. Amennyiben eddig valóban nem történt semmilyen baleset a kínai munkások között ebből a “földgázcipelésből” fakadóan, akkor az pusztán a csodának köszönhető.

gazlopas-1