Időzített bomba a flexibilis cső?

Kérdések – válaszok a flexibilis csövekről.

Mi is az a flexibilis cső? Hol található a lakásban?

Épületgépészeti szerelvényeket, (csaptelepek, wc tartályok, gázkészülékek) a legegyszerűbb könnyen alakítható, hajlítható csövekkel a fali elzáró csappal összekötni. Előszeretettel alkalmazzák víz, fűtés és gáz bekötéséhez is. Nem mindegy viszont, hogy milyen flexibilis csövet használunk fel. A gyakoribb gumibetétes csövet kívülről fémszálakkal erősített védőszövet borítja, aminek jó vezetőképességel kell rendelkeznie, hogy a berendezések azonos elektromos potenciálra kerüljenek. Ezen különféle színnel jelölik a felhasználhatóságát, kék, piros-víz, sárga-gáz. A különbség az egyes gyártók flexibilis csövei között a belső gumi vastagsága és minősége, valamint a védőszövet erőssége. Ezek határozzák meg a cső ellenállását a nyomással és a hőmérséklettel, valamint a vezetékes gázban lévő pentánnal szemben. Itt is igaz a régi mondás, „olcsó húsnak híg a leve”. A nagyon alacsony áron árult csövek minősége és élettartama gyakran csak fele a néhány száz forinttal drágábban beszerezhető minőségi termékeknek. Kevésbé elterjedt a teljes mértékben acélból készült, hajlékony gázbekötő cső, ami sokkal ellenállóbb és biztonságosabb is.

Mennyi az élettartama ezeknek a csöveknek, és hogyan tudok meggyőződni az otthonomban lévők állapotáról?

Ideális esetben a flexibilis cső egyik végéhez közel egy öntapadós cimkének kell lennie, amin a gyártó, a forgalmazó, ÉMI engedélyezési szám, a felhasználás célja, maximális hőmérséklet és nyomás, gyártási év és a felhasználhatóság ideje szerepelnek. Ha ilyen cetlit nem találunk, már sokkal nehezebb dolgunk van, de vannak egyértelmű figyelmeztető jelek. A szúrósan „szálkásodó” védőszövet, jelentős keresztmetszetcsökkenés, törés, vagy a szivárgó víz, esetleg gáz észlelése azonnali cserét igényel, amit bízzunk szakemberre!

Milyen veszélyeket rejtenek az elöregedett, repedezett gumibetétes flexibilis csövek?

A vízhálózatban lévő csövek 3-4 bar nyomást tartanak vissza, ha kirepednek, megnyílnak rövid idő alatt tetemes mennyiségű víz áraszthatja el lakásunkat. Fűtési rendszerben lévő gumibetétes csövek gyorsan elöregednek, belül mállani kezdenek, ezzel veszélyeztetve a gázkészülékünket, ezért a gázkészülék gyártók tiltják ezek használatát. Sokkal nagyobb bajt okozhat egy szivárgó gázbekötőcső. Mozgatható gáztűzhelyeknél fokozott igénybevételnek van kitéve a bekötő cső is, hamarabb elfárad, megreped. Már egy kisebb robbanás is lerombolhatja lakásunkat, házunkat, komoly kárt okozhatunk másoknak is, és emberéletek is veszélybe kerülhetnek.

Mit tegyek, hogy biztonságban érezhessem magamat és családomat?

Jelölés nélküli, sérült, megtört vagy szivárgó, lejárt szavatosságú flexibilis csövet azonnal cserélni kell. A jó állapotúnak tűnő csöveket is érdemes évente szakemberrel ellenőriztetni. A gumibetétes gázbekötő csövet ötévente cseréltetni kell! Lehetőség szerint acélból készült hajlékony csőre.

Összeállította: Spindelbauer Attila

Ceglédi Panoráma V. évfolyam; 2011. március 25., 16. oldal