Gondolkodj okosan – olcsóbban!

Az igazi fűtési szezon akár akarjuk, akár nem elkezdődött. A fűtésre alkalmas anyagok várhatóan nem lesznek olcsóbbak. A csak gázfűtő készülékkel rendelkezők mégis jelentős összeget tudnak megtakarítani. A programozható termosztáttal rendelkező gázkazánok tulajdonosai, akár 20 százalékkal is kevesebbet fizethetnek.

Ezek a termosztátok már alkalmasak, hogy napi „bontásban” lehessen
programozni. Akinek még a több méve felszerelt termosztátja van, érdemes kicserélni. Tízezer forint körüli beszerzési ár egy fűtési szezonban megtérül. Nappal – főleg ha nem tartózkodik senki a lakásban – elegendő 15-17 °C-ra fűteni a házat. Alacsonyabb hőmérsékletre nem érdemes,mert több energia kell a felfűtéshez. Az
általános hőmérséklet egy egészséges embernek maximum 22 °C. Természetesen idősebbek, kisgyermekekmagasabb hőmérsékletet igényelhetnek. Ajánlatos a lakás helyiségeit különböző hőmérsékleten fűteni. A konyhában elegendő 18 °C, különösen akkor, ha a tűzhely is üzemel. Az étkezőben, nappaliban a 20-22 °C az ajánlott. Gyermekszobában lehet akár 24-25 °C is. A fürdőszoba is a melegebb hőmérsékletet igénylő helyiségek közé tartozik. Fontos, hogy az éjszakai hőmérséklet ne legyen több 18 °C-nál! Ezeket az értékeket érdemes átgondolni, mert egy fokkal alacsonyabb hőmérséklet, 5 százaléknyi energia- megtakarítást jelent!

Spindelbauer Attila

Ceglédi Panoráma,IV. évfolyam., 21. szám; 2010. október. 22. 26. oldal